Bucataria este o stiinta
Nu stiu daca v-ati gandit vreodata la ce mancati ca la o evolutie de tip darwinian dar in fapt exact asta este bucataria de astazi.
De la prima bucata de carne scapata accidental in foc de primii oameni, bucataria e evoluat impreuna cu omenirea ajungand astazi in a fi o stiinta complexa.
Chiar daca mancatul este un gest pe care il facem instinctiv, plecand de la o nevoie primara, in spatele a ce mancam in ziua de azi (bun sau rau), se afla un intreg univers ce combina elemente de chimie, fizica, matematica si altele care nu imi vin in minte acum dar care sigur exista in farfuriile voastre.
Inainte de a fi o arta, bucataria este o stiinta. Bunicile si mamele o practica acasa iar bucatarii o practica in restaurantele lor. Iar daca cele doua elemente, arta si stiinta sunt puse cap la cap intr-un mod dibaci, rezulta un univers infinit denumit in termeni pupulari, mancare.
Pentru a putea stapanii o astfel de simbioza intre stiinta si arta sunt necesare mii de ore de munca bruta si perseverenta. Bucataria este un proces continuu dezvoltat in mii de ani pe care probabil nimeni nu va reusi sa il acopere in intreaga complexitate, cu toate astea exista oameni care exceleaza prin multa munca si un pic de talent.
Din experienta personala, de prima data cand am pus mana pe o tigaie si pana in ziua de astazi nu am facut altceva decat sa imi consolidez convingerea ca bucataria este o stiinta.